18 Haziran 2014 Çarşamba

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Diyabet, kandaki şeker oranının rutin bir şekilde kontrol edilmesi ve dengede tutulması gereken kronik bir hastalıktır. Kontrol altına alınamayan diyabetler kalp, böbrek ve gözlerle ilgili ciddi yan hastalıklara öncülük edebilir. Dolayısıyla uzmanlar diyabet hastalarının oruç tutmalarını önermezler. Bazı hastalıklarda oruç tutmak zor ve hatta imkansızdır. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet de bu hastalıklardan biridir.
Uzmanlar, özellikle tip 1 diyabet hastalarının uzun süre aç kalmalarının tehlikeli olabileceğini belirtmekte.
Bazı diyabetli hastalar doktorlarına danışmadan oruç tutarak aslında insülin ve ilaçlarını kendi başlarını bırakmış oluyorlar. Bu durumun hayati tehlike riski taşıdığını hatırlamakta fayda vardır. Oruç tutmaya kararlı kişilerin mutlak surette doktorlarına danışmaları, gerekli önlemleri almaları gerekir.
Ayrıca, uzun saatler boyunca açlığa dayanamayan, oruçlu olduğu günlerin büyük bir kısmını yatakta geçiren kişilerde diyabet hastalığı olmasa bile bu kişilerin açlık kan şekerinin yanı sıra tokluk şekerini de ölçtürmeleri gerekmektedir. Tokluk kan şekeri değerlerinin yüksek olması kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder