23 Haziran 2014 Pazartesi

Diyabet ve Obezite


Diyabet ve obezite birbiriyle bağlantılı iki kavramdır. Öyle ki tıp literatüründe bu iki durum diabesity ismiyle anılır. Yapılan araştırmalara göre vücut kitle indeksi (VKİ) belli bir seviyenin üzerinde olan kişilerde tip 2 diyabet riski 20 kat fazladır. Bu diyabet türüne sahip kişilerin ise sadece %10’unda obezite tanısı konulmamıştır.
Uzmanlar, diyabette kullanılan ilaçlar ile insülinin kilo aldırıcı etkisi olabileceği düşünülmektedir. Kullandığınız ilaçlarla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşebilir, ilaçların yan etkileri hakkında kendisinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Obezite ile artan beden yağ oranı karın ve bel bölgesinde yağ birikimine sebep olarak diyabetin oluşma riskini arttırır. Aynı zamanda obezite insülin direncini arttırarak şeker hastalığının oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Diyabet ve obezite arasındaki bu bağ göz önüne alındığında, obezite tanısı konmuş kişilerin sağlıklı yaşam biçimine geçmeleri, sağlıklı beslenmeleri ve spor yapmaları sadece diyabetin değil obeziteye bağlı diğer yan hastalıkların da oluşma riskini azaltacaktır.

Yeme alışkanlıklarınız ve kilonuz ile ilgili endişeleriniz varsa en kısa sürede bir diyetisyene gitmeniz sağlığınız açısından büyük önem taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder